Njut av lugnet i naturbanor eller känn vinden i håret när du susar nedför branta dowhillbanor. I dessa två svenska cykelparker finns mycket att uppleva från cykelsadeln.

Järvsö Bergscykelpark

En komplett bike park i en trevlig och mycket gemytlig ort. Här är det skönt avslappnat. Järvsö Bergcykelpark, JBP, har en bra variation av både byggda flowleder och naturbanor. Två liftar att välja på med leder som strålar samman en liten bit ner på berget.

Mitt i backen. 

Våra favvobanor är nog “Barbro”, ”En Tuff Brud” & ”Itsy Bitsy”. Barbro är en skön led där du verkligen kan öva på att köra snabbare och öva på ett grymt härligt flow. Den är inte avancerad om du tänker på teknisk körning. Däremot finns det många välbyggda och välbalanserade hopp av olika valörer.

Är du ovan eller tycker att du klarar av alla typer av banor, KÖR ALLTID FÖRSTA ÅKET FÖR ATT KÄNNA AV och framförallt se hur banan ser ut. Sedan avancerar du om du känner för det. Här gäller liftkort från Ski-Data.

På toppen. 

Här får du hyrcyklar av hög kvalitet och de är i mycket gott skick. De tvättas och gås igenom efter varje dag, för att vara säkra för dig som hyr. Det gillar vi. Det tål att sägas att vi är petiga när det gäller det där med hyrcyklar. Vi tycker att OM man lägger dyra pengar på att hyra cykel och utrustning SKA det vara säkert och framförallt fungera. Inte vara skramligt eller att fjädringen inte kan jobba för att den är bristfälligt underhållen. Det kan faktiskt förstöra en dag i backen, ÄVEN för den som inte är van cyklist. Man tänker säkert, att så här är det nog det ska kännas. Du kan självklart hyra skyddsutrustning här också.

Det finns restauranger både på Bergshotellet, (där serverar de en magiskt god pizzabuffé på utvalda dagar, se hemsidan) några hundra meter från Bike Parken eller om du väljer att hänga precis vid liften där du hittar riktigt bra mat också. Här finns också ett hotell med enklare men mycket fräsch inredning. Detta öppnades under våren 2019. Det är även här du hyr dina cyklar och utrustning på bottenvåningen. Mycket kunnig och tillmötesgående personal möter du här.

Åre Bike Park

Här är det mycket brantare och mer downhill inriktat än de föregående parkerna vi besökt, och lift i två etapper för att nå toppen. Du kan välja att kliva av på mitten av berget, där hittar du även ett riktigt nice matställe med nygrillade riktiga burgare och hembakat i efterrätt om så önskas. Vi fastnade för banorna ”Easy Rider” som startats högst upp på toppdelen samt de fantastiska naturslingorna ”Månskogen” och ”Getrappet” i den nedre delen.

Man är rejält högt upp när man når toppen. Vyn du får här är obeskrivligt mäktig och storslagen. Ta dig tid att stanna upp och njut av utsikten.

Magisk utsikt från toppen!

Tänk på att det är riktigt brant och att det kräver en hel del av dig som cyklist. Inte jämförbart med Lindvallen Bike Park eller Järvsö Bergcykelpark. Man behöver köra aktivt hela tiden och vara skärpt. Vi rekommenderar att du har åtminstone helfjädrat. På vissa ställen är det riktigt bergigt med både skrevor och naturliga drops. Du klarar det med en såkallad hard tail men det kräver mod och en smula skicklighet. Var bara medveten om det.

I Åre är det Skistars liftkort som gäller och du kan ladda dem online. Tänk på att OM det blåser väldans går inte gondolen ända upp från VM8. Vi råkade ut för det. Då får man snällt vänta tills gondolen går upp eller ta en tur nerför.

Ska ni parkera med husbil/husvagn finns en särskild parkering strax bortanför VM8-parkeringen. Kika gärna på åre.se-hemsida. Ska du åka stora gondolen ligger den närmare Åre by. Här är det lite mer ”stadspuls” och ett lite större utbud av affärer än i Järvsö.

Tack för oss och ha en sjukt skoj cykelsemester ☀️

Lotti Strömberg och Keith Söderberg/ Två Värmländska cykloterapeuter