Cykling är det mest härliga motionsform som finns. Varför undrar du kanske? För att det finns cyklar för alla olika människor och intressen. Därför vill vi inspirera dig till att testa detta fantastiska sätt att komma ut i naturen och dessutom få en mer hälsosam livsstil.

Vi har också varit nybörjare när det gäller cykel men har lockats av den stora valmöjligheten som finns. Vi har sedan några år tillbaka ändrat våra semestervanor till att alltid kombinera den med någon form av cykling. Det vore jättekul om vi kan inspirera dig, även dig som kanske inte ens tänkt göra en semester med cykel. Vi kommer att ge dig tips vad du/ni behöver tänka på när ni åker på en cykelsemester och ge tips på resmål i Sverige och Norge.

Drömmen om att åka cykelsemester kanske finns hos många. Möjligtvis har du både hört av andra (som visserligen kan vara totala cykelnördar) och säkerligen sett bilder på glada cyklister med underligt vackra omgivningar i bakgrunden. Sådant kan locka på det mest effektiva sättet. Att helt enkelt drömma sig bort till en hyfsat villkorslös värld av grönska och susande sommarvind i öronen sittandes på en cykel. Det ÄR ruskigt lätt att bli så i det närmaste religiös när man som cykelintresserad ”bara” ska berätta lite grann om förtjusningen som ofta uppstår vid cykling. Men räds icke, det hela handlar om en naturlig frihetskänsla med en stor portion frisk luft och endorfiner som bubblar ut ur öronen efter en go tur. Vi vill bara tipsa om ett mervärde du kan få ut av både din semester och din framtida hälsa helt enkelt. Fast vi kanske får en till synes fanatisk blick och yviga rörelser. Innerst inne vill vi dig bara väl. Vi lovar.

Det positiva med cykelsemestern

  • Man får se mycket mer och mer nära från cykelsadeln. Känna dofter, känna vinden mot kroppen.
  • Man tar sig längre sträckor på en kortare tid. Du får bättre kondition.
  • Det kostar inte extra parkeringsavgift, inte svårt att ta sig fram på trånga gator och gränder och du kan vända på en femöring om så behövs.

”Ja men,” hörs det susas, ”DET ÄR JU JOBBIGT ATT CYKLA. Dessutom är min cykel trasig så det blir inget med det där att ha en cykelsemester för mig”. Vi svarar att allt är vanligtvis lite jobbigare i början innan man har vant sig. Man får helt enkelt bestämma sig och se fördelarna framför det negativa. Kliv ut ur komfortzonen helt enkelt. Välj och provcykla en cykel du trivs med och som passar din typ av cykling. Alla är olika och har olika behov.

Elcykel kan vara vägen in i cykellivet

Elcykeln som exempel är fantastisk. Ett bra alternativ och väldigt roligt att ta sig fram med! Flertalet har frågat mig (Lotti) när det gäller elcykel, ”Men är inte det fusk?” Vad är fusk? Du måste trampa själv för att cykeln ska gå framåt. Tycker du att det går för lätt, stäng av batteriet vetja. Busenkelt att ladda är det också, en kontakt i väggen bara. Jag skaffade min elcykel under en period då jag inte hade kraft att cykla för egen maskin. Det härliga är att jag och personer i min närhet kan med säkerhet intyga, utan elcykeln hade jag inte blivit så stark så snabbt som jag blev. Det är barnsligt kul, en slags morot att faktiskt komma ut och röra på sig. Ett underbart sätt att umgås utomhus och dessutom är det miljövänligt.