Ska vi behöva må dåligt av att resa? Det kan vara lätt att tro det med tanke på klimatdebatten som just nu florerar i medier över hela världen. Semestern behöver dock inte innefatta en flygresa över halva jordklotet. Det finns klimatsmartare vägar att gå.

Semesterparadis finns överallt. I Thailand, Spanien, Australien, Nya Zealand och i Sverige. Ja, faktum är att det sistnämnda är sant. Och varför ska vi då envisas med att belasta klimatet med överflödiga flygresor flera gånger om året, när fantastiska upplevelser väntar ett stenkast härifrån? Flygskam har blivit ett välbekant ord i dagens samhälle och visst finns det en viss tyngd och sanning i uttrycket. Kanske ska vi också nämna båtskam, då en undersökning av norska Östfoldforskning, på uppdrag av Caravanbransjeforbundet, visar att båtkryssningar är den största klimatboven av dem alla. Även om flygresor inte utgör en lika stor risk för klimatet som kryssningar är det uppenbart att våra flygvanor måste ändras. För allas skull. Som tur är så finns det andra färdmedel som låter dig upptäcka världen. Tåg kommer kanske oftast på tal, men det finns även andra alternativ.

Koldioxidutsläppet vid en semester med husvagn eller husbil är hälften så mycket som vid en storstadssemester med flyg. Att vårt resande behöver minska överlag är en självklarhet, men vid en jämförelse förstår man snabbt att en semester med familjen i en husvagn inte påverkar miljön i samma utsträckning den klassiska solsemestern. I dagens hälso- och miljöfokuserade samhälle, där många strävar efter att ta hand vår planet, borde campingplatserna därför stå fulla året runt, men så är inte fallet. Varför är en fråga som är svår att besvara. Den skandinaviska naturen har mycket att erbjuda. Enastående vandrings-och cykelleder, vackra skidorter och mängder av sjöar med fantastiska fiskemöjligheter för att nämna några. Även om de långa resorna till solskenet lockar, står det klart att detta inte kan fortsätta. Vårt klimat pallar inte längre.

Inför nästa semester kan du väl i alla fall tänka dig för. Se över valmöjligheterna och fokusera på vad som finns i ditt närområde i första hand. En husvagnssemester med familjen eller kompisgänget kanske inte är så dumt ändå. Det kanske rent av är smart, eller i alla fall klimatsmart.

Hur ser du på klimatfrågan när det kommer till resor? Berätta i vår Facebookgrupp.