Sugen på ett äventyr? Då får du inte missa att besöka några av Sveriges häftigaste kulturarv. I makalösa miljöer runt om i landet finns välbevarade fornmiljöer som andas historia. Vi lovar – dessa platser gör dig inte besviken och har något för alla.

Otroliga fornminnen att besöka i Sverige – från söder till norr

Ales stenar

Kåseberga, Ystad. Dessa fornlämningar tillhör landets märkligaste. Ales stenar, eller Kåsebergaskeppet, består av 59 resta stenar som tillsammans formar ett vikingaskepp. Skeppssättningen, som det heter, är 67 meter långt och därmed Sveriges största. Man uppskattar att stenarna restes för cirka 1500 år sedan. Forntidens människor har enligt arkeologerna gjort en ordentlig kraftansträngning – stenarna väger mellan 500 och 1800 kilo och har troligtvis fraktats flera mil. Platsen för skeppssättningen ligger mycket vackert på en höjd med vidsträckande utsikt över havet. En utmärkt dagsutflykt fylld av historia, helt enkelt!

 

Foto: Arvid Hoidal, Unsplash

Läs mer om skeppssättningen
Otroliga fornminnen att besöka i Sverige – från söder till norr

Ismantorps fornborg

Ismantorp, Öland. Det sägs att Sveriges mäktigaste fornborgar finns på Öland. Ismantorps borg är dessutom en av de största och bäst bevarade. Innanför murarna finns 95 husgrunder kvar och även ett litet torg. Fornborgen har en diameter på 125 meter och användes både i krigsföring och som marknadsplats. Anmärkningsvärt är att borgen hade nio portar, vilket anses vara en nackdel ur försvarssynpunkt. Man tror därför att de nio portarna har att göra med niotalet i den fornnordiska mytologin. Denna kulturmiljö saknar motstycke även internationellt!

 

Foto: Alexander Hall

Läs mer om fornborgen
Otroliga fornminnen att besöka i Sverige – från söder till norr

Tanums världsarv

Tanumshede. En bildskatt i form av hällristningar från bronsåldern som, med all rätt, tagit sig in på UNESCO:S Världsarvslista. I området kan du utforska över 600 hällristningsplatser med tiotusentals bilder föreställande livet under bronsåldern. Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum är fyra lättillgängliga platser som har parkeringsplatser, gångvägar och skyltar. För den äventyrlige erbjuder området också historiska vandringsleder som tar dig till ytterligare hällristningsplatser. Glöm inte att besöka Vitlycke Museum om du inte kan få nog av dessa historiska mästerverk. Hällristningarna är tillgängliga dygnet runt, året runt. För att skydda hällristningarna från naturens krafter hålls de stundtals övertäckta på vintern – vilket gör upplevelsen till en perfekt sommaraktivitet!

 

Foto: Christer Ehrling, Unsplash

Läs mer om bildskatten
Otroliga fornminnen att besöka i Sverige – från söder till norr

Anundshög

Västerås. Här kan du besöka Sveriges största gravhög som är 9 meter hög och 64 meter i diameter. Förutom gravhögen kan man här utforska flera skeppssättningar, en runsten och en välbevarad labyrint. De många fornlämningarna i området visar på att platsen var ett stort kungligt maktcentrum på järnåldern. På medeltiden gjordes ett försök att utplåna området då bland annat skeppssättningar förstördes och runstenen vältes. I Anundshög finns också ett café som är öppet varje vardag. Här finns mycket att uppleva!

 

Foto: Clifford Shirley © VMNAB

Läs mer om Anundshög
Otroliga fornminnen att besöka i Sverige – från söder till norr

Gamla Uppsala

Uppsala. Gamla Uppsala anses vara en av Sveriges viktigaste historiska platser. I tre kungshögar vilar nämligen människor från forntidens absoluta överklass – spekulationer menar att de är medlemmar ur forntidens kungafamiljer. Länge levde dock myten om att det var gamla hednagudar som vilade i gravhögarna. I Gamla Uppsala fanns under järnåldern ett rikt och välutvecklat samhälle. Platsen var länge ett ekonomiskt, socialt, politiskt och religiöst centrum och här offrades både människor och djur till gudarna. Missa inte ett besök på Gamla Uppsala museum om du vill lära dig mer.

 

Foto: Kalbar, Destination Uppsala

Läs mer om kungshögarna
Otroliga fornminnen att besöka i Sverige – från söder till norr

Nämforsen

Näsåker, Ångermanland. Här kan du uppleva cirka 2600 hällristningar i en alldeles unik miljö där den frisläppta forsen tillsammans med de branta niporna skapar en fantastisk atmosfär. De äldsta hällristningarna är gjorda för drygt 6000 år sedan och föreställer bland annat älgar, människor, båtar, fiskar och björnar. Av naturliga skäl anses Nämforsen vara ett kulturarv av världsklass. Här finns också ett museum med café och souvenirer vilket gör det enkelt att spendera en heldag här.

 

Foto: Höga Kusten

Läs mer om Nämforsen