Är du osäker på vad det egentligen man behöver ha med på semestern, ämnad för cykelturer förutom cykel, hjälm och cykelbyxor? Cykelbyxor kanske du tänker, det som ser så töntigt ut. Herregud vad patetiskt och löjligt när vuxna människor har dessa plagg. Ett tips, du får självklart testa att cykla utan dessa ”blöjliknade” brallor, men säg inte att vi inte varnade dig. Mitt tips är att inte ha något under cykelbyxorna då det kan orsaka skavsår. ”Usch kanske du tänker, att inte ha något under. ” Vilken tur att det finns tvättmaskiner och vatten tänker jag, så jag slipper skavsår som gör att jag inte kan cykla alls.
När det gäller vilken sort du ska ha, finns en gyllene regel. Köp inte det billigaste. Prova dig fram och se till att padsen (kuddarna) inte är för stora. Det ska inte se ut som om du har ett gäng soffkuddar i braxorna. Då kan det faktiskt se töntigt ut. Man kan tro att ju större padding ju större skydd mot ovälkommet skav i ljumskarna. Svaret är snarare tvärt om. Ett bra par cykelbyxor ska inte kännas så mycket konstigare än ett par vanliga tights. Känner du någon som cyklar mycket, fråga vilken typ av cykelbrallor som används och varför just dem? Man kan ha ett par löst sittande shorts utanför cykelbrallorna i början om man vill vänja sig i inskolningen till att bli en fullfjädrad lycrafantom på cykel. För att tona ner det hela är det dessutom fullt möjligt att inte nödvändigtvis vara iklädd magtröja. Det är smidigt att ha något tight in mot kroppen på överdelen. Bra alternativ är en väst i tunt material. Den kan vara lite luftig och behöver inte sitta som ett korvskinn (inte för mycket luftig, då den kan börja agera som segel om vinden ökar).
Praktiska saker att ha med på resan
Självklart hjälmen. Den ska sitta bra på huvudet från början. Bra är om man kan köpa till extra kuddar inuti. De blir tunnare ju mer du använder din hjälm och det i sin tur medföljer att den kan börja skava. Ett bra sätt att testa är att böja sig framåt utan att knäppa hjälmen. Den ska då inte ramla av. Du får vad du betalar för. Detta är en billig livförsäkring, även om priset kan stiga mot tusenlappen. Du väljer. Läs gärna Råd & Rön.
Tunna/lätta kläder i lager med något regn/vindtätt ytterst om vädret kräver det. Om man har problem med domningar i händerna, kan ett par handskar med vaddering i handflatan lindra något. Införskaffa gärna handskar med och utan fingrar. När det är svettigt varmt ute är det jätteskönt att ha handskar. Då glider man inte med händerna på styret och du slipper skavsår. Lika skönt är det att ha handskar om man skulle råka ramla, eller kör i snårig skog.
Väldigt bra att ha
Multiverktyg, kedjebrytare, någon mindre tång, fotpump (så man kan se till att ha rätt däcktryck innan start) Däcktryckets vara är olika för olika cyklar och vad du ska cykla på för underlag.
Reservdelar
Något set bromsbelägg, något extra däck, kanske någon kedja. Detta styrs lite av hur många dagar man ska cykla och om man tar turer ut från en punkt. Någon/några extra slangar, däckverktyg, pump alt. kolsyrepatron (tänk på att familjens cyklar kan ha olika hjulstorlekar).
Psssst..Ett alternativ för en snabb reparation är en skumpatron, men då krävs en del rengöring vid nästa slang / däckbyte. Kolla med din lokala cykelhandlare och fråga om hjälp.
Tvätt och smörjmedel
En ren och välsmord cykel mår bättre och håller längre. Billigare i längden alltså. Cykeltvätt regelbundet är bra. Kika även runt på praktiska och bra cykelställ till din bil eller husvagn. Bra är, om du kan låsa fast cyklarna under natten. Kolla så att stället du köper är godkänt och att du har godkända låsanordningar till hojarna. Hör gärna med ditt försäkringsbolag.
Se till att cykeln är väl servad
Där kan många problem och onödiga utgifter förebyggas. Se noga över kedja, drev, bromsar med mera så allt är rent och i god kondition. Ett tips är att spara det gamla kedjelåset när ni byter kedja, det är bra att ha om man får ett kedjebrott ute på turen. Då kan man enkelt skarva kedjan och cykla vidare!
Hoppas det varit till hjälp och att du/ni blev sugna att dra i väg på en cykelsemester. Nästa gång vi skriver kommer vi att ge grymma semestertips där hela familjen kan cykla i Sverige och Norge.
Må gott hälsar Lotti och Keith, cykloterapeuter 😉